הקפאת הליכים – להלכה ולמעשה

לצערנו הרב, עסקים רבים נקלעים במהלך הפעילות העסקית שלהם לחובות רבים, שלעיתים קרובות מביאים את אותם עסקים – עד לכדי פשיטת רגל של החברה, ולעיתים אף לפירוק החברה. הסיבות לסיטואציות כאלו, הן רבות ומגוונות. יש מספר דרכי פעולה חלופיות העומדות לרשות עסקים שנקלעו לקשיים כלכלים, שהראשונה שבהן היא פירוק חברה. במצב זה, העסק מפסיק באופן מידי את פעילותו, וכך מתיר חוב גדול לספקים ולבנקים. ברור כי המצב הזה משפיע גם על העובדים, היות ולחברה אין אפשרות להסדיר ולשלם את המשכורות שלהם. אלטרנטיבה נוספת היא כמובן לגייס משאבים ש"יחיו" את החברה ויעזרו לחברה להסדיר את תשלומיה ולהמשיך לפעול, תוך נקיטת תוכנית התייעלות. אופציה נוספת העומדת בפני החברה, היא הקפאת הליכים. הקפאת הליכים, כשמה כן היא – הקפאת כל הליכי החברה, עד להגעה למצב סביר שבו החברה יכולה ומסוגלת לחזור לפעילות.

במאמר המובא לפניכם, נעסוק בהליך הקפאת הליכים בחברה. יובהר כבר עתה, כי מאמר זה חובר עבורכם/ן, קוראים וקוראות, אך הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ עם עורך דין מומחה ומקצועי לחדלות פירעון.

מהו הליך הקפאת הליכים?

למעשה, הקפאת הליכים היא תוצאה של חדלות פירעון בחברה, אשר מגיעה למצב שבו אין ביכולתה להסדיר תשלום לספקים, לבנקים ולעובדים. זאת ועוד, מדובר במצב שבו הנכסים של החברה אינם מספיקים על מנת לכסות על חובותיה, וכך בעצם מגיעה החברה לאיבוד מוניטין, ירידה דרסטית בתפוקות, ודרכה לפירוק החברה, קצרה מאוד. על מנת שלא להגיע למצב של פירוק חברה, עומדת לה אלטרנטיבה מעניינת במיוחד, אשר מאפשרת לחברה, בתוך זמן קצוב אשר מוגדר מראש, למצוא משקיע או שותף אשר ישקיע כספים בחברה, וכך החברה תוכל לשקם את עצמה ולחזור לפעילות, בטרם היא מתפרקת.

בסיטואציה כזו, עומדת לחברה האפשרות להגיש בקשה להקפאת הליכים. משמעות הליך זה, היא שניתן לחברה זמן קצוב העומד על תקופה של תשעה חודשים, אשר במסגרתו תנסה החברה לגייס משקיע או שותף, כפי שתואר לעיל. בזמן זה, לא יוכלו נושים לפעול כנגד החברה בהליכים משפטיים – לצרכי גביית החוב. כלומר, החברה מוגנת מכל פעילות או תביעה כנגדה בזמן הקצוב. זמן זה למעשה מעניק לחברה הזדמנות "להציל" את עצמה מפירוק או מנפילה.

היות ולנושים של החברה יש משמעות כלכלית וחשיבות רבה, אזי בכדי שהחברה תוכל לבקש הקפאת הליכים, מעבר לעובדה כי עליה לדאוג למצוא שותף או משקיע, עליה להציג זאת בפני הנושים ולגרום להם להסכים להסדר זה ולהחתים אותם על כך. כך יוצא מצב שבו החברה ממשיכה לפעול כרגיל, בהיבט גביית כספים, מתן שירות ללקוחות וכדומה.

מהי מטרת ההסדר בעניין הקפאת הליכים?

מטרתו העיקרית של הליך הקפאת הליכים, היא לתת זמן סביר לחברה להשתקם ולהקים את עצמה מחדש, זאת מבלי שהיא תיפול ותגיע למצב שלא ניתן לתקן לאחר מכן. חשוב להבהיר כי הליך הקפאת הליכים, אינו הליך אשר נועד "לשם שמיים", שבו החברה מקבלת זמן סתמי, אלא מדובר בשלב בדרך לגיבוש ומציאת פתרון רלוונטי עבור החברה ובעיותיה הכלכליות. כמו כן, במסגרת הגשת בקשה להקפאת הליכים, ימנה בית המשפט "נאמן" אשר יהיה אחראי על אופן עריכת ההסכם והצגתו בפני כל הנושים. ברגע שבו מאשר בית המשפט את הקפאת ההליכים, החברה כולה מחויבת, כולל נושיה.

מה קורה בשלב האישור להקפאת הליכים?

למעשה, בשלב זה החברה מתחילה לפעול בכמה מישורים, כאשר המישור הראשון הוא כמובן למצוא משקיע או שותף אשר יזרים כספים לחברה. הצעד הבא שהחברה תעשה הוא נקיטת מספר פעולות פיננסיות, כמו – לקיחת הלוואת, הגעה להסדר עם הבנקים, חיפוש שותפים לחברה או מציאת משקיע כאמור.

תשעת החודשים שניתנים לחברה, מוגדרים בתור 'זמן הבראה', אשר במסגרתו החברה עושה הכל על מנת להבריא את עצמה, ולמנוע את פירוקה. בזמן זה, עליה יהיה גם להציג בפני הנושים את ההסדר, והנושים יצביעו באופן מסודר על הסכמה או אי הסכמה, באסיפת נושים שתקבע מראש. ברור כי לצורך החזרת החובות, ייקבע תור עפ"י עדיפות הנושים, בהתאם לאפיונם, כלומר – נושים מובטחים יהיו ראשונים, לאחר מכן יהיו נושים רגילים וכך הלאה.

סוף דבר:

הליך הקמת חברה הינו הליך מורכב מבחינה פיננסית ומקצועית, שכן על מנת להקים חברה שתחזיק מעמד בשוק העבודה ותפיק רווחים רבים, על מקימי החברה להיות מקצועיים בתחום פעילות החברה. לאחר השקעת כספים רבה, מאמצים וידע רב, אף אדם לא ירצה לסגור חברה או להכריז על פשיטת רגל. מכאן, שאופציית הקפאת הליכים נתפסת כאטרקטיבית במיוחד עבור חברות. בכל עניין המתעורר בנושא זה, יש להיוועץ עם עורך דין מומחה ומקצועי בתחום.

לחצו כאן ליצירת קשר

ליצירת קשר

מלאו את הטופס:

זף גינצבורג ושות' – משרד עורכי דין

דילוג לתוכן