המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עורכי דין שוש חיון
הכותרת של המאמר מעט מטעה, כי לכאורה היא נוגעת לאלימות פיזית בלבד. למעשה, היא נוגעת לכל סוגי האלימות. במאמר שלהלן נרצה לדון בנושא כאוב: אלימות לא פיזית, אלא אלימות רגשית ואלימות כלכלית, נסביר מה המשמעות, וכן מהם הסימנים (נורות האזהרה) לכך שבן הזוג נוהג באלימות רגשית או כלכלית. את כל זאת נעשה לידיעתכם/ן ונוחיותכם/ן, הגולשים והגולשות. נבהיר כי המאמר הזה נועד להעניק לכם/ן מידע כללי, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי. נעיר כי המאמר ינוסח בלשון זכר, אך פונה לשני המינים כאחד.
מהי אלימות כלכלית:
אלימות כלכלית, היא התנהגות שנועדה לשלוט במקורות הכספיים של בן או בת הזוג. מי שנוהג באלימות כלכלית, ינהג בצורה קיצונית שנועדה לשלוט בכל מקורות הכספים של הצד האחר, וזאת כדי לשלוט בו ולהחליש אותו. כדי להסביר מהי אלימות כלכלית, יש לבחון דוגמאות. הבה נעשה זאת: בעל שמחזיק בכל כרטיסי האשראי בבית, ואין לאשתו כל גישה למקורות הכספיים, והיא כל כולה תלויה בו (לדוגמא, כאשר היא זקוקה לכספים כדי לערוך קניות, היא פונה לבעלה) – הרי שאז, ברמת סבירות גבוהה, מדובר באלימות כלכלית.
דוגמא נוספת, היא כאשר בן זוג אחד מחזיק בכל המקורות הכספיים, כאשר בן הזוג השני, כלל לא יודע עליהם. כל זאת במשך תקופה ארוכה מאוד. גם סיטואציה כזו יכולה להיות אלימות כלכלית במובנים מסוימים.
אין כיום חוק ספציפי שמגדיר אלימות כלכלית. הייתה הצעת חוק בנושא, שעדיין לא הבשילה לידי חוק.
מהי אלימות רגשית:
אלימות רגשית היא סיטואציה תכופה, שבה בן הזוג, מתעמר בצד השני, מבחינה רגשית ומילולית. מי שנוהג באלימות רגשית, יזכיר לצד השני את החולשות שלו, וזאת כדי להשפיל אותו ולפגוע בו. מי שנוהג באלימות רגשית, יפעל תמיד כדי לשלוט בצד השני, באמצעות אלימות מילולית ומריבות שנגררות להשפלות, וכן במריבות לא פרופורציונאליות לנושא. כלומר, מי שינהג באלימות רגשית, יהפוך מריבה פשוטה ללא פרופורציונלית. כמו כן, מי שנוהג באלימות רגשית, ינהג בצורה קיצונית: תחילה הוא יהיה נחמד, אדיב וחביב, אולם בהמשך הוא "יתהפך" וינהג בצורה קיצונית, כלומר – שינוי קיצוני במצב רוחו, יהיה מאפיין נוסף של מי שנוהג באלימות רגשית.
אלימות רגשית, נועדה להחליש את הצד השני, להקטין אותו ולגרום לו להרגיש רע עם עצמו, תוך פגיעה קשה בביטחון העצמי שלו. חשוב להבהיר כי לא כל מריבה מכוערת, או התנהגות לא ראויה של בן הזוג, הופכים אותו למי שנוהג באלימות רגשית, אך התנהגות חוזרת ונשנית, במשך תקופה ארוכה, בהחלט יכולה להוות אלימות רגשית.
איך נבחן התנהגות פוטנציאלית לאלימות רגשית או כלכלית?
ישנם קווים מנחים רבים, שיכולים להעיד על פוטנציאל של בן הזוג, לנהוג בעתיד באלימות כלכלית או רגשית. כמובן שלא מדובר ב"רשימת מכולת", ובוודאי שהתנהגות חד פעמית או רגעית, או תכונת אופי אחת או שתיים, לא בהכרח מעידות על פוטנציאל, אך מקבץ של תכונות והתנהגויות, בהחלט יכול להעלות חשד. הבה נציגן:
התנהגות קיצונית ומשתנה: אם בן הזוג משנה את ההתנהגות שלו בצורה קיצונית, קללות ומריבות קשות ופוגעניות, לצד התנהגות חמימה ואוהבת, כדאי שתחשדו.
הכחשה קבועה: כאשר שוב ושוב בן הזוג פשוט מכחיש או משנה או מסלף עובדות בצורה קיצונית, הרי שגם אז יש לחשוד.
כאשר אתם נדרשים לדין וחשבון כלכלי: כאשר בן הזוג מעיר על בזבזנות, זו לא אלימות כלכלית. אבל כאשר באופן קבוע בן הזוג רוצה לקבל דין וחשבון מדויק על מה בזבזתם כסף, מתי ואף דורש לראות קבלות, הרי שאז כדאי להתחיל לחשוד.
התנהגות אלימה מילולית תכופה: כאשר אתם מנהלים מריבות עם בן הזוג, והוא מעליב בצורה קשה, שלא לצורך, ולא פעם אחת או כמה פעמים, אלא לעיתים תכופות, הרי שכדאי מאוד לחשוד.