שימוע פלילי

המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עורכי דין שוש חיון

ההליך הפלילי כולל מספר רב של שלבים והליכים, החל משלב החקירה הפלילית ועד שלב הגשת כתב האישום וכן הכרעת הדין וגזר הדין. במאמר שלפניכם נעסוק בנושא שלא פעם עולה לכותרות, אך לא ממש מוכר לציבור הישראלי, והוא השימוע הפלילי. שימוע, כשמו כן הוא – הליך שבמסגרתו אדם יכול להביע את עמדתו בטרם תינקט החלטה הנוגעת לחייו. אנו מכירים את המונח – שימוע לפני פיטורין, כאשר העובד רשאי להציג את טענותיו, בטרם תינתן החלטה. כך גם בהליך הפלילי, שבמסגרתו אדם רשאי להביע את עמדתו בפני הגוף התובע, לפני שיוגש נגדו כתב אישום.

נעיר כי מטרת המאמר, היא להציג תוכן איכותי לכם הקוראים, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין פלילי.

שלבי ההליך הפלילי:

ההליך הפלילי, לרוב מתחיל בעת התרחשותו של אירוע פלילי, כגון גניבה, שוד, רצח ועוד. לאחר התרחשות אירוע פלילי, המשטרה תחל בחקירה. במסגרת החקירה, המשטרה רשאית לזמן אנשים לעדות, לעצור חשודים, לבצע פעולות חקירה כגון – האזנות סתר, החרמת חומרי מחשב (בצו) ועוד. לאחר סיומה של חקירה פלילית, התיק יועבר לידי הגוף התובע הרלוונטי (בין אם זו התביעה המשטרתית או הפרקליטות בהתאם לחומרת העבירה).

בשלב העברת התיק לגוף התובע, החשוד יקבל מכתב שהכותרת שלו תהיה "העברת חומרי חקירה לתביעה". זו בעצם הזמנה לשימוע, אך נרחיב על כך בהמשך.

השלב הבא הוא הגשת כתב האישום, אם הגוף התובע מצא כי ישנן ראיות מספיקות ובמידה ויש עניין לציבור. עם הגשת כתב האישום, הנאשם יצטרך להשיב לאישום, ואם הוא כופר בעבירה, הרי שאז יתנהל משפט פלילי, אשר בסופו יוכרע האם הנאשם אשם או לא. במידה והוא אשם, הרי שייגזר דינו.

מהו בעצם שימוע פלילי?

שימוע אמור להיות בכתב, בשלב שבו חומר הראיות מוגש לתביעה על ידי המשטרה ואז החשוד יקבל על כך הודעה. במסגרת ההודעה, יובהר לחשוד שהוא רשאי להביע את עמדתו בכתב בתוך 30 ימים. יש למסור את המכתב בדואר ולוודא את קבלתו אצל החשוד.

בשלב הזה, החשוד רשאי להביע את עמדתו בכתב. נוסיף כי הדין מחייב עריכת שימוע בעבירות מסוג פשע (דהיינו – עבירה שעונשה גבוה מ-3 שנות מאסר), אך אנו יכולים לציין שכיום הפרקטיקה היא גם לאפשר שימוע בעבירות קלות יותר.

במסגרת השימוע בכתב, יכול הגוף התובע להשתכנע ולהימנע מהגשת כתב אישום, או להגיש כתב אישום פחות חמור, או לא להשתכנע ולהגיש כתב אישום.

ככלל, שימוע יכול להיעשות בעל פה, בוודאי בעבירות חמורות, ובפרט בעבירות שבהן החשוד הוא איש ציבור (זכור לנו השימוע של ראש הממשלה לשעבר, מר בנימין נתניהו, שנמשך ימים ארוכים בשל מורכבות העבירות). שימוע שנערך לעבירות חמורות, ייערך בפני בכיר בגוף התובע. כאשר מדובר באיש ציבור, השימוע גם יכול להיערך בפני היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה.

כאמור, שימוע יכול להביא לאי הגשת כתב אישום, אך חשוב להבהיר שאם זכות השימוע אינה מיושמת למרות שהדין מחייב (הדין מאפשר מניעת שימוע מאסיר, או בנסיבות מיוחדות), אזי ניתן לעתור לביטול כתב אישום.

מדוע שימוע חשוב?

שימוע חשוב משום שהוא מאפשר שכנוע, ולא פעם שימוע שנעשה בצורה נכונה על ידי עורך דין פלילי, יכול להביא לאי הגשת כתב אישום, או להגשת כתב אישום מקל, ואף להצגת הסדר טיעון בפני בית המשפט. שימוע הוא הליך חשוב, ולרוב כדאי מאוד לבחור בו.

לסיכום:

במאמר זה עסקנו בשימוע במסגרת ההליך הפלילי. הסברנו כי שימוע הוא שלב שבין סיום חקירה פלילית, להגשת כתב אישום. שימוע נערך בפני הגוף התובע, בדרך כלל בכתב, אך לא תמיד. במסגרת שימוע, החשוד, שיתכן שיוגש נגדו כתב אישום בהמשך, רשאי לשטוח את טענותיו בפני הגוף התובע, אשר יכריע האם יש מקום להגיש נגדו כתב אישום. שימוע יכול להוביל לאי הגשת כתב אישום, או להגשת כתב אישום מופחת, ואף להצגת הסדר טיעון. שימוע גם עלול לא לסייע לחשוד, ולהביא להגשת כתב אישום כפי שהוא. בנוסף, הסברנו במאמר שאי עריכת שימוע בעבירות מסוג פשע, שבהן החוק מחייב עריכת שימוע, עשוי להביא לביטול כתב אישום. נסיים ונסכם, שחשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין פלילי בעת הצורך.

לחצו כאן ליצירת קשר

ליצירת קשר

מלאו את הטופס:

זף גינצבורג ושות' – משרד עורכי דין

דילוג לתוכן