המושג "משפחה", בדרך כלל מעלה את הקונוטציה שלפיה משפחה מורכבת מהורים, דהיינו – אם, אב וילדים. יחד עם זאת, המושג משפחה, במציאות הקיימת, רחוק מלהיות פשטני כפי שרובנו מכירים. משפחות כיום יכולות להיות מורכבות מאם ואם, מאב ואב וכן לעיתים רק מאם אחת וילדים ואף רק מאב אחד וילדיו. יתרה מכך, משפחה, יכולה גם להיות מורכבת מאב ואם, שלא בהכרח חייבים להיות בני זוג מבחינה פורמאלית, אלא שני אנשים זרים שהביאו ילד משותף, בהסכמה ומרצון. למושג זה, יש שם – "הורות משותפת". על הנושא הזה, נסביר בהרחבה במסגרת המאמר שלהלן.
הורות משותפת, היא למעשה סיטואציה שבה שני אנשים חוברים יחד לשם הקמת משפחה. אותם הורים הם לא בני זוג רגילים, שנישאים או מקיימים משק בית משותף וזוגיות לכל דבר ועניין, אלא שני אנשים זרים, שרק הביאו ילד יחדיו. המונח הורות משותפת הוא מונח חדש יחסית. מדובר באפשרות שלא הייתה קיימת בעבר והסיבות להתפתחותה מגוונות וכוללות היבטים רפואיים, היבטים חברתיים והיבטים משפטיים. במאמר שלהלן, נסביר בהרחבה מהי הורות משותפת, מהן הסיבות להתפתחותה של ההורות המשותפת וכן מהו הסכם הורות משותפת, שהוא אלמנט בלתי נפרד בעת הבאת ילד לעולם במתכונת זו. כמו כן, נסביר אילו נושאים כדאי להסדיר במסגרת הסכם ההורות המשותפת. כל זאת, לידיעתכם\ן ונוחיותכן\ם הגולשים והגולשות, כדלקמן:
לפני שנתחיל, נבקש להעיר כי המאמר שלהלן הוא מאמר כללי בלבד ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי. לשם כך מומלץ לפנות למשרדנו ולתאם פגישת ייעוץ.
מהי הורות משותפת?
הורות משותפת, היא סיטואציה שבה שני אנשים זרים או שני מכרים חוברים יחדיו למטרה אחת והיא הבאת ילד לעולם, או במילים אחרות – לשם הקמת משפחה. השוני הגדול הוא, כי אותם "בני זוג" (ונכנה הורים בהורות משותפת בתור בני זוג, למרות שלרוב לא מדובר בבני זוג במשמעות המוכרת) לא חיים יחדיו ולא מקיימים יחסי אישות ומשק בית משותף. כל זאת, בניגוד למושג המשפחה המוכר לכולנו, שבמסגרתה שני אנשים מתחתנים או מקיימים זוגיות רגילה ומביאים ילד לעולם. בהורות משותפת, ברירת המחדל משתנה: בני הזוג חוברים יחדיו רק לשם הבאת ילד. בדרך כלל, בזוגיות רגילה ומוכרת, בני הזוג חוברים יחדיו, קודם כל בשל רגש ורצון להיות איש עם רעהו או רעותו.
זאת ועוד, במסגרת קיומה של הורות משותפת, "בני הזוג" לרוב חוברים יחד לשם הקמת משפחה בדרכים אלטרנטיביות. כלומר, מבחינה מעשית, הורות משותפת יכולה להתבטא בהיעזרות באם פונדקאית או באימוץ וכן באמצעות קיום יחסי מין, לשם כניסה להיריון. עוד אפשרות להבאת ילד לעולם, היא כמובן ביצוע של הפריה מלאכותית (בשל סיבות פיזיולוגיות, אפשרות זו רלוונטית לנשים בלבד).
הואיל והורות משותפת היא חבירה של שני אנשים שהם לרוב זרים (דהיינו, שני אנשים שאין ביניהם קשר זוגי), הרי שהאלמנט החשוב ביותר במסגרתה של הורות משותפת, הוא עריכת הסכם הורות משותפת. ככלל, בני זוג רגילים לא צריכים לערוך הסכם מיוחד בעת הבאת ילד לעולם, הואיל ומרקם החיים הזוגי הוא זה אשר מסדיר את החובות והזכויות של ההורים ובין היתר – את מטלות הבית וגידול הילדים. עם זאת, כאשר אנו עוסקים בשני בני זוג שלא מקיימים זוגיות פורמאלית, הרי שכל האלמנטים שלכאורה הם מובנים מאליהם במסגרת זוגיות, אינם מובנים מאליהם. לכן, הסכם הורות משותפת הוא מאוד ייחודי והוא מסדיר מגוון רב של נושאים, החל משלב ההיריון ועד המגורים של הקטין, החינוך שאותו יקבל וכן את ענייני המשמורת והמזונות, בעת הצורך.
עתה נשאלת השאלה: כיצד נוכל להגדיר את המונח הורות משותפת בצורה ממצה?
הבה נציע את ההגדרה הבאה – הורות משותפת היא סיטואציה שבה שני אנשים שלא מקיימים ביניהם זוגיות רגילה ואינטימית, חוברים יחדיו רק כדי להביא ילד לעולם ולהקים משפחה משותפת, ללא קשר זוגי פורמאלי. נבהיר, כי המושג הורות משותפת הוא מושג חדש, שגם בתי המשפט מתרגלים אליו, מה שבוודאי מאתגר את בתי המשפט והחוק. עובדה זו מעידה על כך שתחום דיני המשפחה כולו, הוא תחום דינאמי מאוד, שמשתנה בהתמדה וכך גם מושג המשפחה.
עתה, לאחר שהסברנו מהי הורות משותפת והצענו גם הגדרה למונח זה, נעבור לדון בנושאים הבאים: קודם כל, נסביר מהם הגורמים להיווצרותו של מושג ההורות המשותפת. לאחר מכן, נסביר כיצד ניתן להביא ילד לעולם, במסגרתה של הורות משותפת. אחר כך נסביר מהו הסכם הורות משותפת ונציג נושאים מסוימים שחשוב מאוד להסדיר במסגרתו של הסכם הורות משותפת. כל זאת, להלן.
התפתחותו של מוסד ההורות המשותפת
אין ספק כי מושג המשפחה עבר ועדיין עובר תהפוכות רבות במהלך השנים. כמו כן, אין ספק שתחום דיני המשפחה מאוד דינמי, שכן לא רק מושג ההורות המשותפת התפתח עם השנים, אלא גם נושאים נוספים. למשל, אם בעבר העובדה שזוגות היו חיים יחדיו ללא נישואין, דהיינו – ידועים בציבור, לא הייתה מקובלת, הרי שהיום מדובר בעניין מוכר וידוע. כמו כן, אם בעבר האפשרות להינשא במדינות זרות לא הייתה אפשרית, הרי שכיום זוגות ישראלים יכולים להינשא במדינות זרות. כל אלו, הן דוגמאות לדינמיות של תחום דיני המשפחה, שמתפתח ומשתנה. כפועל יוצא, גם המושג הורות משותפת, לא היה מושג רווח בעבר, שכן הוא לא היה קיים. אך כיום יש זוגות שבוחרים להביא ילד במתכונת של הורות משותפת.
עם זאת, נשאלת השאלה: אילו גורמים הובילו להתפתחותו של מוסד ההורות המשותפת? האם מדובר בסיבות חברתיות? סיבות משפטיות?, הבה נציג מספר גורמים עיקריים להתפתחותו של מוסד זה, אך נדגיש כי הרשימה שלהלן אינה רשימה מלאה –
מעמד האישה – התפתחותו –
אין צורך להכביר במילים, עד כמה שמעמד האישה עלה בכלל ובמדינת ישראל בפרט. אם בעבר התפיסה החברתית הייתה כי תפקיד האישה הוא לגדל ילדים ולדאוג לצרכי הבית, בעת שהבעל עובד, הרי שכיום, נשים מכהנות בתפקידים בכירים, מכהנות כראשות ממשלה, נשיאות, שופטות ועוד. למעשה, לעלייה במעמד האישה, יש השפעה ישירה על מוסד ההורות המשותפת. כיום, ישנן לא מעט נשים שמעדיפות להשקיע את מרצן וזמנן בפיתוח קריירה, מה שלא אחת דוחה את פרק הזמן להקמת משפחה ובפרט לנישואין. לכן, לא מעט נשים מבוגרות, אשר השקיעו וטיפחו קריירה למופת, פונות בשלב מסוים לאפיק של הורות משותפת, בשל היעדרה של זוגיות. אגב, האמור יפה גם לגברים.
שינויים חברתיים בתחום המשפחה –
חיי המשפחה ובכלל זה דיני המשפחה עברו שינויים כבירים בשנים האחרונות. בין אותם שינויים, ניתן למנות את התפתחותו של מוסד ההורות המשותפת ועוד. אם ניקח לדוגמא מספר התפתחויות בתחום דיני המשפחה, נוכל ללמוד בקלות על הדינמיות של תחום דיני המשפחה והתפתחותו הכוללת. לדוגמא, נישואין חד מיניים לא היו אפשריים בעבר ולא זוגיות חד מינית. אפילו בישראל, קיום יחסי מין בין בני אותו המין, היוו בעבר הרחוק עבירה פלילית (שאומנם לא נאכפה, אך הייתה קיימת בספר החוקים). זאת ועוד, אם התפיסה בעבר הייתה כי זוגות צריכים להינשא, הרי שכיום זוגות רבים מקיימים זוגיות מאושרת מבלי להינשא כלל, אלא רק באמצעות חיים משותפים במתכונת של ידועים בציבור. מוסד הידועים בציבור מוכר על ידי בתי המשפט ולפי החוק הישראלי במובנים רבים. גם פונדקאות לא הייתה אפשרית בעבר, אך כיום, עם התפתחותם של דיני המשפחה, היא דבר שמוכר גם בחקיקה וגם על ידי בתי המשפט. מכאן, שלאור כל השינויים שהצגנו, הרי שבמקביל לאותם שינויים, התפתח מוסד ההורות המשותפת.
שינויים חברתיים בתחום הקריירה –
כאשר עסקנו בהתפתחותו של מעמד האישה, התייחסנו גם לעובדה שכיום נשים רבות מקיימות קריירות מצליחות, אשר באות על חשבון חיי המשפחה. כך גם לגבי גברים, לא רק לגבי נשים. בשל המציאות המודרנית, גברים רבים מתמסרים לקריירה שלהם ועובדים שעות רבות, במיוחד במדינת ישראל. שעות העבודה הממוצעות בארץ רבות מאוד וגברים רבים בוחרים לקיים קריירה ארוכה ומפוארת, שאף היא – בדומה לנשים – באה על חשבון חיי המשפחה. לכל אלו, בוודאי יש תרומה מכרעת על התפתחותו של מוסד ההורות המשותפת.
ענייני נישואין וגירושין במדינת ישראל –
לדעתנו, אין ספק כי אחד הגורמים המשפטיים אשר תרמו תרומה מכרעת למוסד ההורות המשותפת, הוא מוסד הנישואין והגירושין במדינת ישראל. במדינת ישראל, בניגוד למדינות העולם המודרני, נישואין וגירושין מוסדרים לפי הדין הדתי–אישי שחל על בני הזוג. כלומר, בארץ, בני זוג יכולים להינשא לפי הדין הדתי–יהודי, או על פי הדין הדתי–האחר החל עליהם. סעיף 3 לחוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג–1953, אף מקבע את הדין הזה וקובע כי נישואין וגירושין בין יהודים, ייערכו בישראל לפי דין תורה.
משמעות הכפפת הדין הדתי על דיני הנישואין והגירושין, היא פשוטה: זוגות בני אותו המין אינם יכולים להינשא. כך גם זוגות בני דתות שונות, או בני זוג יהודים שהם פסולי חיתון, כמו למשל – כהן וגרושה וכן ממזרים. לאור הכפפת הדין הדתי–אישי על ענייני הנישואין והגירושין, ישנם גם זוגות שמטעמים אידיאולוגיים בוחרים שלא להינשא לפי הדין הדתי. נראה כי לדין הדתי יש השפעה ישירה גם על התפתחותו של מוסד ההורות המשותפת. גם אם לא מדובר בהשפעה ישירה, עדיין קיימת השפעה עקיפה על התפתחותו.
שינויים רפואיים והתפתחות מדעית –
אי אפשר להתעלם מהפיתוחים הרפואיים והמדעים שהתגלו בעשרות השנים האחרונות. אם בעבר הורות משותפת לא הייתה יכולה להתקיים בעיקר בשל חוסר אפשרות רפואית, הרי שכיום, האפשרות הזו קיימת. כיום ניתן לבצע הפרייה מלאכותית, מה שבוודאי משפיע על מוסד ההורות המשותפת ואף על נושאים נוספים הנוגעים לחיי המשפחה. כך שלהתפתחות המדעית והרפואית, יש השפעה ישירה על מוסד המשפחה בכלל ובפרט על מוסד ההורות המשותפת.
הבאת ילד באמצעות הורות משותפת –
על מנת להביא ילד בהורות משותפת, אפשר לעשות כן במספר דרכים. הבה נסקור את כולן –
פונדקאות – פונדקאות היא סיטואציה שבה שני אנשים פונים לגורם שלישי. תמורת תשלום כספי, הגורם השלישי (אישה) יולדת להם ילד. במסגרת הליך פונדקאות, יש צורך בחתימה על הסכם שיכלול גם סיוע כספי ובריאותי וכן ליווי האם הפונדקאית. זו מתחייבת, כי בעת הולדת הילד, הלה יימסר להורים. בארץ, פונדקאות היא אפשרות שקיימת, בהתאם לחוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ"ו–1996. בהתאם לחוק בארץ, פונדקאות צריכה גם להיות מאושרת על ידי וועדה מיוחדת. כמו כן, לשם ביצוע פונדקאות, על הפונים לפונדקאות להיות בגירים, הזרע שיופרה ברחמה של האם הפונדקאית צריך להיות זרעו של האב המיועד וכן הסכם הפונדקאות – צריך כאמור להיות מאושר. מעבר לכך, פונדקאות היא תחום מורכב ועשיר ולא נרחיב עליו מעבר לכך.
הדרך השמרנית – הורים, החוברים יחדיו בהסכם הורות משותפת לשם קיומה של הורות משותפת, יכולים להביא ילד לעולם גם באמצעים שמרניים, כלומר – באמצעות קיום יחסי מין. יחסי מין הם דרך מקובלת לשם הבאת ילד לאוויר העולם, גם במקרים של הורות משותפת. אין ספק שזו גם הדרך הקלה והפשוטה ביותר.
הפריה מלאכותית – הפריה מלאכותית היא פרוצדורה רפואית, שבמסגרתה, באמצעות טיפול רפואי, מושתל זרע מזרעו של אב אנונימי או ידוע, לגוף האישה. כך יכולה האישה המבצעת את תהליך ההפריה, להיכנס להיריון. אין מדובר בטיפול בודד וישנם מקרים שבהם נדרשים מספר רב של טיפולי הפריה לצורך כניסה להיריון. עם זאת, כיום, הפריה מלאכותית היא דרך שכיחה להביא ילדים לעולם, לרבות במסגרת הליך של הורות משותפת.
הסכם הורות משותפת:
מאחר והורות משותפת היא חבירה של שני אנשים שהם לרוב זרים, הרי שאחד המאפיינים החשובים של הורות משותפת, הוא עריכת הסכם הורות משותפת, שבמסגרתו בני הזוג מסדירים את כל הנושאים החשובים במסגרת חיי המשפחה העתידיים. הסכמי הורות משותפת, הם בדרך כלל הסכמים ארוכים אשר מסדירים נושאים ברומו של עולם מצד אחד, אך גם נושאים טריוויאליים, שבמקרה של משפחה רגילה, לא היו מוסדרים במסגרת הסכם. אך כפי שתיארנו, משום שמדובר בהסכם בין שני אנשים זרים, או שני אנשים שלא מקיימים זוגיות רגילה, הרי ששום דבר אינו טריוויאלי.
נדגיש כי הסכם הורות משותפת, הוא הסכם משפטי לכל דבר ועניין ויש לאשר אותו בפני בית המשפט לענייני משפחה. זאת ועוד, הואיל ומדובר בהסכם בעל חשיבות כבירה, אזי חשוב להיעזר בעורך דין משפחה כדי לערוך הסכם הורות משותפת.
מה חשוב להסדיר במסגרת הסכם הורות משותפת?
כאמור, הסכם הורות משותפת הוא הסכם חשוב מאוד, אשר כולל אלמנטים רבים, אשר בני הזוג צריכים להסדיר. הבה נסקור בקצרה נושאים חשובים שכדאי להסדיר במסגרת הסכם זה. נעיר כי אין מדובר ברשימה מלאה :
שם הילד – כאשר מדובר בבני זוג רגילים, סוגיית שם הילד מוכרעת על ידם באופן אישי. אך כאשר מדובר בהורים החוברים לשם הורות משותפת, מדובר בנושא מהותי, שיש להסדיר בהסכם. לכן, במסגרת הסכם הורות משותפת, כדאי להכריע כבר בשלב זה, באשר לשם הילד.
מחויבות בעת ההיריון – במסגרת הסכם הורות משותפת, נהוג לא אחת להסדיר את החובות והזכויות של הצדדים במהלך ההיריון, החל מהטיפול הרפואי שיתקבל ועד מחויבות ההורה השני, מבחינה כספית ומבחינת סיוע אישי.
מגורי הצדדים – במסגרת הסכם הורות משותפת, לא אחת נהוג גם להסדיר את מגורי הצדדים. הואיל ובני הזוג עתידים לגדל ילד יחדיו, הרי שחשוב מאוד ששניהם יתגוררו בקרבה. לכן, סוגיית המגורים היא סוגיה שחשוב מאוד להסדיר במסגרת הסכם הורות משותפת.
חינוך – החינוך אותו יקבל הילד הוא עניין מהותי ביותר. האם הילד יקבל חינוך חילוני, חינוך פרטי, או חינוך דתי? החינוך הוא נושא ברומו של עולם, שחשוב מאוד להסדיר במסגרת הסכם הורות משותפת, בהתאם לתפיסת העולם של ההורים והתנהלות חייהם.
מזונות – במסגרת הסכם הורות משותפת, חשוב מאוד להסדיר את סוגיית תשלום דמי המזונות. אם מדובר בהורים שהם גבר ואישה, הרי שהגבר, שהוא האב, יהיה חייב במזונות מכוח הדין הדתי–עברי. אך כאשר מדובר למשל בהורים חד מינים, הרי ששניהם יהיו חייבים במזונות מכוח הסכמה חוזית ובהתאם להוראות חוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט–1959. לכן, את סוגיית המזונות, כדאי מאוד להסדיר במסגרת הסכם הורות משותפת.
משמורת – במסגרת הסכם הורות משותפת, כדאי להסדיר את סוגיית המשמורת. כלומר, מי מההורים יקיים משמורת בלעדית וכן כיצד ייערכו הסדרי הראיה שמהם ייהנה ההורה השני. במקביל, בני הזוג יכולים להכריע על קיומה של משמרות משותפת, שתהיה שווה מבחינת זמני השהייה של ילדם המשותף. בשל חשיבות הנושא, כדאי מאוד להסדיר את סוגיית המשמורת במסגרת הסכם הורות משותפת.
לסיכום
הורות משותפת היא נושא מורכב ועשיר מאוד, אשר הופך אט אט להיות חלק בלתי נפרד מחיי המשפחה ומדיני המשפחה. הורות משותפת, כפי שתיארנו במאמר, היא מתכונת שבמסגרתה שני אנשים זרים חוברים יחדיו לשם הבאת ילד לעולם, או אם נרצה – לשם הקמת משפחה. קיימים אלמנטים רבים שכדאי לדעת, כפי שפירטנו במאמר. לסיום, נשוב ונזכיר כי במסגרת הורות משותפת והתהליך, רצוי מאוד להיות מיוצג על ידי עורך דין דיני משפחה בעל ניסיון.