עבירות סמים

נראה כי ההחזקה והשימוש בסמים, לא נתפסים בעיני הציבור הרחב כעבירה חמורה במיוחד. זאת ועוד: מדובר בעבירה די נפוצה בקרב הציבור הישראלי. עם זאת, בניגוד לדעה הרווחת, עבירות סמים, לרבות החזקת סמים לשימוש עצמי, הן עבירות חמורות מאוד על פי הוראות הדין. אי לכך ולאור חשיבות הנושא, חיברנו את המאמר שלהלן, אשר במסגרתו נסקור בהרחבה את האיסורים החלים על עבירות סמים וכל זאת לידיעתכן/ם ולנוחיותכן/ם הגולשים והגולשות.

מהו סם מסוכן?

סמים מסוכנים הם חומרים כימיים או טבעיים, שמחקרים מדעיים טוענים כי הם מזיקים לגוף האדם ולכן הם מוגדרים בתור סמים מסוכנים ואסורים. ככלל, המינון של הסם קובע את עוצמתו ואת אופן השפעתו. בחלק ניכר מהמקרים, ישנם סמים מסוכנים שהשפעתם חוסמת את כל התחושות, הרצויות והלא רצויות. לכן, בעוד שסמים עשויים לעזור בטווח הקצר בהקלה על כאב או תחושה רגשית ירודה, הם גם מחלישים את הערנות ומעכבים את החשיבה.

מה מוגדר כסם מסוכן אשר אסור לפי דין?

פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973 (להלן: "פקודת הסמים המסוכנים"), מגדירה רשימה ארוכה של סמים טבעיים או כימיים שמוגדרים כאסורים. בין הסמים המפורטים ברשימה, ניתן למצוא את הסמים הבאים: קנביס, חשיש, הרואין, קוקאין, ל.ס.ד, אופיום ועוד (מדובר ברשימה חלקית בלבד). הסמים שנכללו ברשימה האמורה הינם אסורים, כאשר אלה שלא נכללו בה, לא מוגדרים כסמים מסוכנים ולכן הם מותרים בשימוש. לדוגמא, "חשיש" נכלל ברשימת הסמים המסוכנים ואי לכך הוא אסור בשימוש או בהפצה לפי פקודת הסמים המסוכנים. מנגד, תרופה רגילה לשיכוך כאבים כמו "אקמול", אינה מוגדרת בתוספת לפקודת הסמים המסוכנים ומכאן שהיא מותרת וכל שימוש בה לא מהווה עבירה פלילית.

מהו ההבדל בין החזקה לשימוש עצמי להחזקה לצרכי סחר?

פקודת הסמים המסוכנים מטילה איסור גם על שורה ארוכה של פעולות בסמים האמורים. ברשימת העבירות ניתן למצוא: הפצה, ייבוא, מכירה, הדחה לשימוש וכן החזקה של אותם סמים. יודגש כי בהתאם לפקודת הסמים המסוכנים, קיים הבדל משמעותי בין כמויות הסם שנתפסות אצל חשוד, שכן הכמות היא זו אשר תכריע בשאלה, האם מדובר בהחזקה לשימוש עצמי בלבד או למטרות מסחריות. החזקה למטרות מסחריות נחשבת לחמורה בהרבה ולכן הענישה עליה תהיה מחמירה בהתאם.

עם זאת, נעיר כי גם החזקה לשימוש עצמי נחשבת לחמורה, יחסית, שכן גם היא מהווה עבירה פלילית הנושאת לצדה עונש. ההבדל בין החזקת הסם לצרכי סחר לבין החזקת הסם לשימוש עצמי בא לידי ביטוי בחומרת העונש הצפוי. בעוד שהעונש המקסימלי על החזקה לצרכי סחר הוא 20 שנות מאסר, העונש המקסימלי על החזקה לשימוש עצמי הוא 3 שנות מאסר.

כיצד מבחינים בין החזקה לצרכי סחר לבין החזקה לשימוש עצמי?

ככלל, האבחנה המרכזית שתכריע את גורלו של החשוד אשר נתפס כאשר ברשותו חומר החשוד כסם מסוכן, היא – כמות החומר אשר נתפס אצל החשוד. פקודת הסמים המסוכנים מגדירה לצד כל סוג של סם אסור, איזו כמות של אותו הסם נחשבת להחזקה לשימוש עצמי ואיזו כמות נחשבת להחזקה לצרכי הסחר. לדוגמא, החזקה לשימוש עצמי מתייחסת לכמות נמוכה ממשקל של 15 גרם קנביס. מצד שני, החזקת הסם האמור בכמויות גדולות יותר מ-15 גרם, מקימה חזקה נגד החשוד, לפיה החזקת הסם נעשתה לשם הפצה.

עבירות סמים בצבא

כמו שצוין לעיל, השימוש וההחזקה בסמים מהווים עבירה פלילית. כעת נשאל את השאלה, מהן השלכות של ההחזקה והשימוש בסמים במערכת הצבאית? מצאנו לנכון להתייחס בקצרה גם לנושא זה, מפאת חשיבותו. ככלל, היחס לעבירות סמים במערכת הצבאית שונה מהיחס לעבירות האמורות במערכת האזרחית, מבחינת חומרתו. המערכת האזרחית הרבה יותר גמישה וגם נוטה יותר להקל עם עבירות של שימוש בסמים קלים, במיוחד כאשר מדובר בחשודים שנתפסים בפעם הראשונה. מנגד, המערכת הצבאית נוקשה בהרבה מבחינת טיב הענישה המוטלת. באשר לטיב הענישה, חשוב להדגיש כי הענישה במערכת הצבאית כוללת עונשים נוספים, שיכולים לפגוע במעמדו של החייל. כך לדוגמא, בנוסף לעונש מאסר בפועל, יכולים לחול עונשים אחרים שונים שיפגעו בשירותו הצבאי של הנאשם: הורדה בדרגה, אובדן הרישיון הצבאי, אובדן סיווג בטחוני ועוד.

בשולי הדברים נעיר, כי חיילים שנתפסים בחשד לביצוע עבירות סמים, נשפטים בבית הדין הצבאי. אזרחים נשפטים כמובן בבתי משפט האזרחיים (שלום או מחוזי).

לסיכום:

עבירות סמים הן עבירות חמורות מאוד, אפילו כאשר כמות הסם שנתפסה אצל חשוד, נמוכה מאוד. גם במקרים כאלו קיימת מעל החשוד עננה של מאסר מאחורי סורג ובריח. עם זאת, בסיוע של עורך דין פלילי בעל ניסיון, ניתן הרבה פעמים להשיג לחשוד תוצאה מיטבית ולכן אל תהססו להיעזר בעורך דין פלילי.

לחצו כאן ליצירת קשר

ליצירת קשר

מלאו את הטופס:

זף גינצבורג ושות' – משרד עורכי דין

דילוג לתוכן